Ciorbă de perișoare

10
25min
50min
Ciorbă de perișoare

Ingrediente

600 de grame de carne tocată pui /vită
2 cepe
6 linguri de orez
2 ouă
1 linguriță rasă de paprika dulce
3 morcovi
1 ardei
1 fir de păstârnac
1 țelină mică
1 rădăcină de pătrunjel
1 gulioară (opțional)
1 lingură "Pastă tomate Sultan 310g"
200 de grame de smântână cu cel puțin 20% grăsime
verdeață: pătrunjel, mărar verde, leuștean (toate sau cele preferate dintre acestea)

sare, piper
după gust: oțet, zeamă de lămâie sau borș pentru acrit

Preparare

Morcovii, ardeiul, păstârnacul, țelina, pătrunjelul, gulia și 1 ceapa se curăță, se spală bine și se taie în cubulețe potrivite. Se pun legumele într-o oală, se toarnă 4 litri de apă rece și se dau la fiert.
Separat, se pun la fiert 500 de ml. de apă într-o crăticioară. Când apa clocotește, se adaugă 3 linguri de orez (3 linguri de orez se păstrează) și se opăresc 2 minute. Se scurge orezul și se clătește sub jet de apă rece.
Carnea tocată, orezul prefiert, cele doua albușuri de ou (gălbenușurile se păstrează separat), a 2-a ceapă tocată foarte mărunt (cât bobul de orez), 1 mână bună de pătrunjel verde fin tocat, 1 linguriță de paprika dulce, sare și piper se frământă bine. Din această compoziție se formează perișoarele. Când apa și legumele încep să fiarbă în clocot, se adaugă cele trei linguri de orez rămase, bine spălate, apoi perișoarele și se potrivește gustul zemei cu sare. Se lasă să mai fiarbă aproximativ 20 de minute, apoi se pune în ciorbă "Pastă tomate Sultan 310g". Se mai dă în clocot 2-3 minute, apoi se oprește focul și se adaugă verdeața tocată (mărar, pătrunjel verde, leuștean). Se acoperă cu capacul, „arestând” toate aromele în oala cu ciorbă. Până ce ciorba se răcorește puțin, smântâna se bate cu gălbenușurile și 2 linguri de apă rece, apoi se diluează cu un polonic de ciorbă fierbinte și numai după aceea se răstoarnă în oală. Se potrivește gustul ciorbei de sare, piper și acru (se poate acri și în farfurie, după preferința fiecăruia) și ciorba de perișoare este gata de servit.

Informații nutriționale (100g)
Calorii
180.6Kcal
Grăsimi
8.5g
Proteine
7.5g
Fibre
1.2g

Alte reţete